Podstawowe informacje o herbacie

Herbata jest wiecznie zieloną rośliną pochodząca z południowo-wschodniej Azji. Uprawia są krzewy herbaty chińskiej (Camellia sinensis sinensis), drzewa herbaty asamskiej (Camellia sinensis assamica) oraz ich mieszańce.

Większość wysokiej jakości plantacji herbaty znajduje się powyżej 1500 metrów nad poziomem morza, dzięki czemu roślina rośnie wolniej nabywając lepszego smaku. Do osiągnięcia optymalnego smaku i aromatu wymagana jest wysoka roczna temperatura, duże opady deszczu (przynajmniej 2 m rocznie) oraz kwaśna gleba.

Napar (noszący tą samą nazwę) przyrządzany przez moczenie liści i pąków herbaty w gorącej wodzie jest, zaraz po wodzie, najczęściej pitym płynem na świecie. Płyn cechuje się pobudzającym i orzeźwiającym działaniem a także licznymi walorami zdrowotnymi.

Herbata uprawiana jest najczęściej w krajach strefy zwrotnikowej. Największymi producentami są Indie, Chiny, Sri Lanka i Kenia. W roku 2004 roczna produkcja herbaty wyniosła około 3,2 milionów ton, co było wzrostem 2% wzrostem w stosunku do roku poprzedniego.