Parzenie herbaty

Tradycyjna metoda zaparzania herbaty polega na zalaniu goracą wodą liści, odczekaniu 3 - 7 minut i odcedzeniu przed piciem. Herbatę najlepiej zaparzać przy użyciu dwóch dzbanków. W pierwszym zalewamy herbatę gorącą wodą. Następnie przelewamy napar, w celu oddzieleniu go od liści, do drugiego dzbanka z którego można później przelać ciecz do filiżanek.

Parzenie w zależności od gatunku herbaty

Różne rodzaje herbaty wymagają różnej długości parzenia i temperatury wody. Jeśli temperatura wody będzie zbyt niska, a czas parzenia zbyt krótki, liście herbaty mogą się po prostu nie zaparzyć. Jeśli natomiast przesadzimy w drugą stronę (zbyt wysoka temperatura, zbyt długie parzenie) zacznie uwalniać się tanina, ktora neutralizuje pobudzające działanie herbaty oraz powoduje, że staje się ona gorzka. Warto przed zaparzeniem herbaty przeczytać informacje na jej opakowaniu.

Parzenie herbaty czarnej

Czarną herbatę powinno się zalewać wrzącą wodą. Parzenie powinno trwać 3 - 5 minut. Zaleca się spłukanie naczynia gorącą wodą przed wsypaniem suszu.

Parzenie herbaty zielonej

Zieloną herbatę powinno zalewać się wodą o temperaturze około 80°C. Jeśli jakość liści jest dobra, temperatura ta może być niższa, nawet do 60°C. Czas parzenia: do 3 minut.

Parzenie herbaty białej

Temperatura parzenia: 60 - 85°C. Czas parzenia: 5 - 7 minut.

Parzenie herbaty czerwonej

Temperatura parzenia: 90°C. Czas parzenia: 3 - 4 minuty.