Gatunki herbaty

Istnieje wiele rodzajów herbaty. Poniżej przedstawione sa najpopularniejsze rodzaje.

Czarna herbata

Najbardziej popularny rodzaj herbaty. Całkowicie sfermentowana, co nadaje jej intensywnego smaku i ciemnego koloru. Otrzymywana jest w wyniku więdnięcia, skręcania, fermentacji (pełnej) i suszenia.

Zielona herbata

Powstaje z liści nie poddanych fermentacji. Natychmiast po zerwaniu przeprowadzany jest proces suszenia, dzięki czemu przechowuje więcej cennych składników. Jest też delikatniejsza w smaku od czarnych herbat.

Biała herbata

Powstaje z młodych pączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć. Zebranie takich pączków możliwe jest jedynie na wiosnę. Krzewy, z których powstać ma biała herbata, są czasami chronione przed słońcem, co ma zapobiec wykształceniu się chlorofilu. Jest to najdroższy rodzaj herbaty.

Czerwona herbata

Do tego gatunku najczęściej zalicza się herbaty pu-erh oraz oolong. Ich charakterystyczną cechą jest bardzo silny zapach i ziemisty smak. Znane są głównie ze swoich leczniczych właściwości (oczyszczanie organizmu z toksyn, wspomaganie odchudzania, obniżanie poziomu cholesterolu itd.).